1. Rozdiel medzi sochárstvom a sochárskym umením

 

Rozdiel spočíva v spôsoboch, akými sú tieto umelecké diela vytvorené. Sochy sa vyrábajú pomocou takzvaného subtraktívneho postupu, pri ktorom sa odstraňujú kusy materiálov ako kameň alebo drevo. Naproti tomu sochárske umenie vzniká pridávaním alebo kombinovaním materiálov.
Hovorovo sa však oba pojmy používajú synonymne a nezávisle od spôsobu tvorby. Umelecké dielo vyrezané z dreva, ako aj postava odliata z bronzu alebo keramiky sa preto nazývajú sochy.

 

2. Tvorba dekoratívnych sôch

 

Keďže sochy sú vytvorené z rôznych materiálov, tieto materiály musia byť ľahko tvárne a opracovateľné. Na tvorbu sôch sú teda vhodné materiály ako sadra, porcelán, keramika, hlina, betón, plasty alebo kovy. Medzi kovmi patria k najobľúbenejším materiálom bronz, meď a mosadz, ale pri tvorbe dekoratívnych sôch sa používa aj striebro a drevo. Tak ako rôznorodá je skupina materiálov používaných na tvorbu sôch, tak rozsiahly a dlhý môže byť proces ich výroby.

 

3. Z lásky k umeniu vznikajú nádherné diela

 

Niet pochýb o tom, že existujú dekoratívne umelecké plastiky, ktoré sa vyrábajú viac-menej ako masové produkty, ale väčšina  umeleckých diel od svetovo uznávaných autorov v dejinách ľudstva sú jedinečnými exemplármi. Množstvo práce a lásky, ktoré sochári vliali do týchto umeleckých diel, sú jasne rozpoznateľné. Aj to prispieva k čiastočne neoceniteľnej hodnote týchto umeleckých diel.
Sochári, ktorých diela sa zrodili z nápadu, alebo inšpirácie, začínajú svoju prácu s veľkou obozretnosťou, keďže musia byť opatrní pri manipulácii s materiálom, pretože už odobratý kus nemožno znova pridať na rovnaké miesto. K repertoáru sochára tak patrí precíznosť a vysoká umelecká úroveň, ako aj láska k vlastnej tvorbe.

 

4. Súčasné sochy

 

Moderné a súčasné umenie prinieslo obrovské množstvo osobností, ktoré si získali celosvetovú slávu. Medzi tieto osobnosti patrí aj umelec Joan Miró, ktorý sa narodil v Barcelone v roku 1893. Do konca svojho života (zomrel v roku 1983) vytvoril okolo 500 sôch, ktoré možno pozorovať v mnohých častiach sveta. Keď sa hovorí o modernom umení nemožno opomenúť jednu z najvýznamnejších osobností, ktorou bol umelec – sochár Alberto Giacometti.. Giacometti sa narodil v Borgonove v roku 1901 a zomrel v Chur v roku 1966. Giacometti vytvoril viacero umeleckých diel, napríklad „Kráčajúceho muža“, ktorý bol pomerne často a vo veľkom množstve kopírovaný ako pocta umelcovi.

 

5. Moderné a abstraktné sochy v každodennom živote

 

Sochy sa vo všeobecnosti tešia veľkej obľube. Neplatí to len pre diela, ktoré je možné obdivovať pri návšteve múzea, ale aj pre množstvo drobných umeleckých diel, s ktorými sa stretávame v každodennom živote. Často sú to abstraktné sochy.

 

6. Sochy na verejných priestranstvách

 

V súčasnosti možno nájsť veľa sôch aj vo verejnom priestore. Zdobia parky, námestia, ulice, veľa z nich je aj neoddeliteľnou súčasťou architektúry. Pre svoju trojrozmernosť je socha ideálnym objektom, ktorý je možné pozorovať zo všetkých strán. Vie vám nielen spríjemniť priestor ale viete sa ňou nechať inšpirovať, vedie vás k zamysleniu či zapamätaniu si určitých vecí. To je dôvod, prečo sú bronzové sochy po celom svete často neoddeliteľnou súčasťou verejného priestoru, súčasťou verejných budov, parkov, ulíc a námestí.

 

7. Mesto, ako miesto pre umenie

 

Pri prechádzkach verejným priestorom môže človek často natrafiť na sochy, ktoré majú rôznu funkciu. Pripomínajú významné historické udalosti, ako aj významné osobnosti, ktoré sú nejakým spôsobom späté s priestorom, kde je dielo umiestnené. Na tých miestach, umenie má byť pripomienkou histórie a viesť ľudí k zamysleniu sa nad ňou. Pozorovateľovi je tiež umožnené len žasnúť nad krásou a výraznosťou týchto umeleckých diel alebo sa len tak pokochať sochami a relaxovať.
Forme, ako aj funkcii postavy sa medze nekladú. To platí pre súkromnú aj verejnú sféru. Či je predmet vyrobený z dreva, keramiky, porcelánu, striebra, bronzu alebo ocele: Všetko je dovolené, čo sa páči.

 

8. Socha vo vlastnom dome

 

Umelecké diela dokážu odľahčiť inak fádne zariadenie bytu, domu alebo kancelárie. Dokonca aj jednoduchý a minimalistický štýl zariadenia môže profitovať z niekoľkých efektných dekoratívnych prvkov.
Socha, alebo iné umelecké dielo už nie je len dekoratívnym prvkom, ale aj vyjadrením individuálneho štýlu či vkusu človeka. Tvorba umelca vyjadruje jeho subjektívne videnie, vnímanie a pretváranie sveta okolo do konkrétneho umeleckého diela. Sochy, ako aj iné umelecké diela podľa vášho vkusu si môžete zakúpiť aj vy na našej stránke. Vyjadrite svoju lásku k umeniu a dotvorte priestor, v ktorom trávite svoj čas sochou, alebo iným umeleckým dielom, ktoré vás osloví a zapadne do štýlu a dizajnu vášho domu, bytu, alebo kancelárie. Umelecké diela nie sú len ozdobou vášho domova, sú aj kúskom kultúry. Kúpou umenia podporíte umelcov, ktorí sa zase môžu sústrediť na svoju prácu. Za relatívne malú sumu peňazí, by ste mohli prispieť k vytvoreniu veľkého umeleckého diela našej doby.